Για να είμαστε στο κέντρο των Αποφάσεων.

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Ενημέρωση από την ΠΟΠΥΣΥΠ για το συλλαλητήριο

Αριθ. Πρωτ : 2119                                                                                              Αθήνα: 02.03.2017
Αρ. Σελίδων : 2
                                                                                                                                 Προς :
                                                                                                                     Σωματεία - Μέλη Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.
Θέμα: « Ενημέρωση μελών »
      Συνάδελφοι,
      πραγματοποιήθηκε σήμερα η πανελλαδική διαμαρτυρία της ΠΟΠΥΣΥΠ στο Σύνταγμα, με την δυναμική παρουσία συναδέλφων που έφτασαν από κάθε μεριά της χώρας.
     Στα πλαίσια της κινητοποίησης, αντιπροσωπείες συναδέλφων συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα Πολ. Προστασίας κ Καπάκη, με τον Αρχηγό του ΠΣ κ Καπέλιο, ενώ κατατέθηκε και ψήφισμα διαμαρτυρίας στο Κοινοβούλιο.
     Από την πλευρά του ο κ Γενικός δεν αποδέχεται καμία ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την μη εξαίρεση των ΠΠΥ από τον μνημονιακό περιορισμό των προσλήψεων, και μάλιστα μας προκάλεσε να εντοπίσουμε ενέργειες που θα έπρεπε να είχαν γίνει και δεν έγιναν. Όπως μας ανέφερε «το θέμα μας δουλευόταν επί ένα έτος» και αποκλειστικά υπεύθυνοι για το κώλυμα είναι οι θεσμοί, ενώ η τελική μορφή της τροπολογίας μας ανέφερε πως «ξέφυγε» από τις προτάσεις του Υπουργείου ΠτΠ και σχεδιάστηκε σε ανώτερο επίπεδο (Αρα από ό,τι καταλαβαίνουμε εννοεί τον κο Πρωθυπουργό ). Όταν όμως το αποτέλεσμα δουλειάς ενός έτους είναι η χειροτέρευση ενός υφιστάμενου νόμου και η καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων 2100 ανθρώπων, τότε προφανώς κάποιος δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Αν ο κ Γενικός είναι πράγματι τόσο σύμφωνος με το δίκαιο του αιτήματός μας, κι αν θεωρεί ότι οι θεσμοί δυσχεραίνουν το έργο του, τότε μπορεί απλώς να παραιτηθεί, αφού βρίσκεται σε διάσταση μεταξύ του τι θέλει και τι μπορεί να κάνει. Αν πάλι θεωρεί πως καλώς 2100 άνθρωποι μετατρέπονται σε «οικονομικά πολυεργαλεία» που, αντί να μονιμοποιηθούν (κάτι το οποίο αποτελούσε τον αντικειμενικό στόχο της σύλληψης του ν. 3938/2011) καλούνται να κλείσουν «οικονομικά και ευέλικτα» όλες τις τρύπες του ΠΣ, τότε ο κ Γενικός οφείλει να παραιτηθεί, διότι είναι επικίνδυνος για τον κλάδο μας, για το Σώμα και για την ελληνική κοινωνία.
    Από την πλευρά του ο κ Αρχηγός μας ανέφερε τις καλές του προθέσεις, ώστε να επανέλθει η εργασιακή ηρεμία στο ΠΣ (με ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή την διευθέτηση του ζητήματος που προέκυψε με την αναγκαστική άδεια από 10/2, ώστε να μην την χρεωθούν τελικά οι συνάδελφοι) και μας τόνισε πως θα αντιμετωπίσει το ζήτημα των μετακινήσεων που αναγκαστικά θα προκύψουν με ευαισθησία και στα πλαίσια διαφάνειας. Στην πράξη ωστόσο αδυνατεί να μας εξηγήσει, πώς θα επέλθει εξομοίωση των προς μονιμοποίηση ΠΠΥ με το μόνιμο προσωπικό, αφού -τουλάχιστον σε μισθολογικό επίπεδο- οι διαφορές και τα όρια που ο ν 4354 ορίζει είναι σαφή (και κατά πολύ χειρότερα από τα προβλεπόμενα στην αποζημίωση της υπερεργασίας των μονίμων). Όταν θέσαμε υπ’ όψιν τους τη συγκεκριμένη νομοθεσία, στην οποία η τροπολογία παραπέμπει, τόσο ο κ Αρχηγός όσο και ο κ Γενικός δήλωσαν άγνοια!
     Συνάδελφοι,
    σε κάθε περίπτωση, τόσο ο κ Γενικός όσο και ο κ Αρχηγός, έδειξαν αξιόλογο ζήλο στο να μας καθησυχάσουν και να μας πείσουν να μετριάσουμε την αγωνιστικότητά μας, δεν μας προσέφεραν όμως καμία απτή απόδειξη για τον χαρακτήρα της επόμενης μέρας που πάει να διαμορφωθεί στο ΠΣ, κι εξαντλήθηκαν απλώς σε γενικές καλές προθέσεις, ευχολόγια για εξεύρεση λύσεων και «πεποιθήσεις» πως πολύ σύντομα το θέμα θα διευθετηθεί οριστικά. Μας ζήτησαν εργασιακή ηρεμία και ψυχραιμία και να θεωρούμε πως είμαστε «σχεδόν μόνιμοι», ενώ επέμειναν πως «λύσεις θα βρεθούν» (γενικά και αόριστα). Στην πράξη πράγματι προωθούνται λύσεις για τα προβλήματα του ΠΣ. Όμως αυτές οι λύσεις περνάνε πάνω από τις πλάτες μας και δεν διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον. Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται πως για την Ηγεσία η επίλυση των προβλημάτων νοείται ως έκπτωση των δικαιωμάτων μας και μεταφορά του βάρους στις πλάτες μας. Όλοι δηλώνουν αισιόδοξοι, όλοι σπεύδουν να μας καθησυχάσουν και όλοι αγωνιούν να μειώσουμε την αγωνιστικότητά μας. Αυτό και μόνο αποδεικνύει πως έχουμε δύναμη ισχυρή και πως η δύναμη αυτή προκαλεί ανησυχία.
    Δεν εφησυχάζουμε.
    Δεν σταματάμε.
    Ανασυγκροτούμε τις δυνάμεις μας και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ν 3938/11.
    Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν και να οργανωθούν στα Σωματεία τους, καθώς ο αγώνας που ξεκινά θα είναι διαρκής και χρονικά εκτεταμένος. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει από όλους μας και, συνεπώς, ΚΑΝΕΊΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΎΕΙ.
                                                         Με εκτίμηση,
                                                    Για την Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.
Ο Πρόεδρος                                                                               Ο Γεν. Γραμματέας
Φαραντάκης Γ. Αλέξανδρος                                                  Πέπλης Λ. Στυλιανός