Για να είμαστε στο κέντρο των Αποφάσεων.

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Ενημέρωση για το Συμβούλιο των Προεδρείων

Στις 13/3 στην Αθήνα συγκαλέστηκε το συμβούλιο των Προεδρείων των Σωματείων της ΠΟΠΥΣΥΠ στο οποίο συμμετείχε μεγάλο μέρος του ΔΣ του Σωματείου μας. Πραγματοποιήθηκε λεπτομερής ενημέρωση για όλο το ιστορικό που κατέληξε στην μη εφαρμογή του ν 3938 στις 10 Φεβρουαρίου και ακολούθησε εξαντλητικός διάλογος από όλους τους παριστάμενους, μαζί με ανταλλαγή απόψεων για τη χάραξη της συνδικαλιστικής μας στρατηγικής από εδώ και στο εξής.

Η θέση του Σωματείου μας είναι πως οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός οργανωμένου πολιτικού σχεδίου που στοχεύει στην παγίωση ελαστικών σχέσεων εργασίας στο ΠΣ. Προς το σκοπό αυτό επιχειρήθηκε η ανατροπή του δομημένου πλαισίου που ο  ν 3938/2011 είχε διαμορφώσει. Αίσθησή μας είναι ότι οι αιτιάσεις που επικαλέστηκε η Πολιτική Ηγεσία για την ψήφιση της τροπολογίας στις 16/3, αποτελούν απλώς προφάσεις για να κατεδαφιστεί το υφιστάμενο πλαίσιο, μιας και αφενός η αξιολόγηση φαίνεται να μην κλείνει σε εύλογο χρονικό διάστημα (οπότε τα περί μονιμοποίησης πριν την παρέλευση τριετίας φαντάζουν ανεδαφικά) κι αφετέρου η Υπηρεσία προωθεί με συγκροτημένο τρόπο τη μακροχρόνια κάλυψη των αναγκών της ελαστικοποιώντας και εντείνοντας την εργασιακή καθημερινότητα (κάλυψη νέων Υπηρεσιών με αναγκαστικές μεταθέσεις, αύξηση καθηκόντων, παγίωση της υπερεργασίας με μειωμένες αποζημιώσεις όπως ο ν 4354 ορίζει κ.ά.).

Εντός των πλαισίων αυτών, το Σωματείο μας εκτιμά πως οποιαδήποτε οπισθοχώρηση από πλευράς εργαζομένων στο ΠΣ συνιστά παραχώρηση εδάφους κερδισμένου με αγώνες, το οποίο δεν θα επανακερδηθεί εύκολα. Έτσι λοιπόν, οι προτάσεις του προς την ΠΟΠΥΣΥΠ έχουν ως ακολούθως:

  • Διεκδίκηση σταθερών, μη-ελαστικών σχέσεων εργασίας για όλους εντός του ΠΣ (ΠΠΥ και Συμβασιούχους). Δεν θα πρέπει να μπαίνουμε στην διαδικασία του αυτοακρωτηριασμού, προτείνωντας συγκεκριμένους τρόπους εργασιακής αποκατάστασης, αφού η εμπειρία έχει δείξει πως η εκάστοτε Πολιτική Ηγεσία εκμεταλλεύεται τη στάση αυτή ώστε να θυσιάσει συναδέλφους. Απαιτούμε εργασία με πλήρη δικαιώματα.
  • Καλούμε την ΠΟΠΥΣΥΠ να προβεί σε σοβαρή διερεύνυση (μέσω των νομικών της συμβούλων) της δυνατότητας πραγματοποίησης απεργιών από ΠΠΥ και Συμβασιούχους Πυροσβέστες.
  • Προτείνουμε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας, με διεξαγωγή συλλαλητηρίων μέσα στην αντιπυρική περίοδο.
  • Καλούμε σε επικοινωνιακή επίθεση (κυρίως στα σοβαρά μέσα του διαδυκτίου κι όχι στα απαξιωμένα τηλεοπτικά μέσα) για την ανάδειξη του ρόλου μας στην Πολιτκή Προστασία της χώρας και, συνεπώς, του τι συνεπάγεται η ελαστικοποίηση της σχέσεως εργασίας μας.
  • Απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση ώστε να τηρείται απόλυτα η νομιμότητα στους όρους εργασίας των ΠΠΥ και Συμβασιούχων εντός του ΠΣ Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας μπορούν να αποδώσουν μόνο στον βαθμό που καταστρατηγείται η νομιμότητα εις βάρος των εργαζομένων. Καλούμε τους συναδέλφους να καταγγέλουν άμεσα στα συνδικαλιστικά τους όργανα οποιαδήποτε παρέκλιση από τα οριζόμενα στην υφιστάμενη εργατική νομοθεσία.
  • Απαιτείται ανάδειξη των προβλημάτων μας με όρους εργατικής αλληλεγγύης: κανένας κλάδος δεν θα καταφέρει μόνος του να ανατρέψει ή να βελτιώσει την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση που η μνημονιακή πραγματικότητα διαμορφώνει. Θα πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι σε άλλους κλάδους που επίσης αγωνίζονται και  να οργανωθουμε συλλογικότερα.