Για να είμαστε στο κέντρο των Αποφάσεων.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Ανακοίνωση της ΕΑΚΠ για την τροπολογία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΑΕΤΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι
Στις 23 Φεβρουαρίου 2017 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4455, που αφορά την τροπολογία της κυβέρνησης για τους 5ετείς συναδέλφους μας, όπως περιλαμβάνεται στο άρθρο 13. Η θέση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών είναι ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία:
  • Παρατείνεται η ομηρία και η αγωνία των συναδέλφων 5ετούς υποχρέωσης που πληρούσαν τις προϋποθέσεις μονιμοποίησης, για ακόμα 3 χρόνια. Στο χρονικό διάστημα της επόμενης 3ετίας πολλοί νόμοι θα τροποποιηθούν και πολλά πράγματα θα αλλάξουν προς το χειρότερο, για όλους τους εργαζόμενους και το λαό.
  • Δεν καθορίζεται με σαφήνεια, εάν οι συνάδελφοι θα εκτελούν πλήρη καθήκοντα για το σύνολο των ημερών και των ωρών της υπηρεσίας τους και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της υπερωριακής, νυχτερινής, Κυριακάτικης και εξαιρέσιμων ημερών, υπηρεσίας τους.
  • Οι συνάδελφοι 5ετούς υποχρέωσης εντάσσονται στο καθεστώς μεταθέσεων των μονίμων πυροσβεστών και θα ξεσπιτώνονται με αποφάσεις του Αρχηγού του Π.Σ. για να καλύπτουν υποτυπωδώς υπηρεσιακές ανάγκες σε όλη τη χώρα, όπως προωθείται και για το μόνιμο προσωπικό.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι
Το δίκαιο αίτημα για τη μονιμοποίηση του συνόλου των 5ετών και των εποχικών συμβασιούχων συναδέλφων μας και όχι μόνο ενός μέρους αυτών, καθώς και η απόκρουση όλων των μέτρων που μας επιβάλλουν οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις, μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με κοινό και συνεχή αγώνα των υπαλλήλων του Π.Σ.
Με την οργάνωση, τη μαζική και δυναμική συμμετοχή μας σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο μας, αλλά κυρίως με την αλληλεγγύη μεταξύ μας και με το λαό, τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους. Αυτή είναι η διέξοδος που προτείνει η Ε.Α.Κ.Π.
Αυτή την αναγκαιότητα εξέφρασε η Ε.Α.Κ.Π. με τη συμμετοχή της στην προχθεσινή ένστολη πανελλαδική διαμαρτυρία των υπαλλήλων στα Σώματα Ασφαλείας στην Αθήνα. Με τη συσπείρωση μας και το αγωνιστικό - διεκδικητικό πλαίσιο της Ε.Α.Κ.Π. μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και να συγκρουστούμε με τις πολιτικές που μας καταστρέφουν την ζωή.

Για την Ε.Α.Κ.Π.
Η Εκτελεστική Γραμματεία

Κανονισμός Μεταθέσεων ΠΣ

Συνάδελφοι,

Σας κοινοποιούμε προς ενημέρωσή σας τον κανονισμό μεταθέσεων του ΠΣ (όπως ισχύει σήμερα). Μελετήσστε τον με προσοχή και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο άρθρο 10Α πριν δηλώσετε την πόλη συμφερόντων σας.

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο από την ιστοσελίδα της ΕΑΚΠ (κλικ εδώ).

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με την τροπολογία

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με την τροπολογά για την τριετή παράταση της θητείας των 2093 ΠΠΥ που θα έπρεπε να έχουν μονιμοποιηθεί από τις 9/2/2017.

Μπορείτε να το κατεβάσετε από το Εθνικό Τυπογραφείο, ή απευθείας από αυτόν τον σύνδεσμο. Η τροπολογία βρίσκεται στη σελ 297, Άρθρο 13.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Παιχνίδια στις πλάτες των πενταετών και συμβασιούχων πυροσβεστών

Δεκαεννέα χρόνια ομηρίας είναι πολλά. Είναι πάρα πολλά για όσους τα βιώνουν από το 1998 που εντάχθηκαν ως εποχικοί στο πυροσβεστικό σώμα. Έπαιξαν όλες οι κυβερνήσεις από τότε μέχρι σήμερα με την αγωνία και τον πόθο χιλιάδων ανθρώπων για μία σίγουρη εργασία και την εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο. Το ίδιο αλλά με ποιο απροκάλυπτο τρόπο το έκανε και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Της έλαχε ο κλήρος να πάει ένα βήμα παραπέρα την βρώμικη δουλεία που είχαν ξεκινήσει σε βάρος των εργαζομένων της χώρας οι προκάτοχοι της, εφαρμόζοντας τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων εργασίας και τη συρρίκνωση των υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα όπως αυτές που προσφέρει το Π.Σ. Ο στόχος είναι να γίνει σημαντική μείωση του μόνιμου προσωπικού. Με σκοπό να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι σχετικές πιστώσεις για το Π.Σ. Να εμπορευματοποιηθεί ένα κομμάτι προληπτικής πυροπροστασίας ή να περάσει σε επιχειρηματικά συμφέροντα, και να πλαισιωθεί ο κατασταλτικός τομέας από εθελοντικές υπηρεσίες που θα λειτουργούν ανταποδοτικά με ευθύνη των δήμων.
Το νομοθετικό πλαίσιο για τον εθελοντισμό ξεκίνησε από το 1992 και μέχρι και σήμερα συμπληρώνεται συνεχώς. Άρχισαν με ποιο εντατικούς ρυθμούς να δημιουργούνται σε διάφορες περιοχές εθελοντικές υπηρεσίες. Όταν θα πετύχουν οι δήμοι να αποσπάσουν ποιο αποδοτικά ανταποδοτικά τέλη, θα γεμίσει η χώρα από δαύτες. Ήρθε λοιπόν η στιγμή για την εντατικοποίηση της ανάπτυξης του στρατηγικού τους σχεδιασμού. Όλοι συγχρονισμένοι σε αυτόν το σκοπό. Κυβέρνηση, επιχειρηματικοί όμιλοι, ΜΜΕ, συνδικαλιστικές ηγεσίες του χώρου, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια παρεμβαίνουν με συνεχείς εγκωμιαστικές δηλώσεις για τις εθελοντικές οργανώσεις και την υπέρ προβολή των δράσεων τους, με άρθρα, με συν διοργάνωση ημερίδων κ.λπ. Ήρθε λοιπόν η ώρα οι 5.500 περίπου συμβασιούχοι και πενταετής να βλέπουν σιγά - σιγά την πόρτα της εξόδου από το Π.Σ. Μάλιστα πολύ εξ αυτών που προβλέπει η τροπολογία για τριετή παράταση θα αναγκαστούν να το πράξουν από μόνοι τους αφού προβλέπονται εξοντωτικές μεταθέσεις και μετακινήσεις με απόφαση του αρχηγού κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων. Ο ρόλος τους λοιπόν ήταν μέχρι εδώ. Ο νόμος 3938/2011 ήταν το αναγκαίο μεταβατικό στάδιο παραπλάνησης, και εφησυχασμού των συμβασιούχων για να κερδίζουν χρόνο οι κυβερνήσεις για την ανάπτυξη των διαλυτικών σχεδιασμών τους σε βάρος της πυρασφάλειας της χώρας. Το αν ήταν αναμενόμενη ή όχι αυτή η εξέλιξη αρκεί κανείς να δει τα πραγματικά γεγονότα χωρίς συναισθηματικές αναστολές. Όταν καταργούσαν το 2011 τις 4.000 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού, δεν το έκαναν για να τις ξανά συστήσουν πάλι από την αρχή όπως και σήμερα ακόμη παραπλανητικά αποτυπώνεται μέσα από την νομοθετική εξαπάτηση που κατέθεσαν ως τροπολογία. Όπως εξαπάτηση είναι το γεγονός ότι μιλάνε στην τροπολογία για την αυτοδίκαια μονιμοποίηση μετά την λήξη της τριετίας, αλλά λίγο παρακάτω προβλέπουν με πονηριά ότι με σχετική υπουργική απόφαση θα γίνεται η διευθέτηση των λεπτομερειών εφαρμογής των σχετικών διατάξεων. Αυτό δηλαδή που επικαλούνται ως δικαιολογία και σήμερα, ότι από λάθος δεν προβλέφθηκε για την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθετικής διάταξης, είτε με ευθύνη του Αρχηγείου του Π.Σ. είτε με ευθύνη του Χ ή Ψ υπουργείου. Η μείωση της μισθολογικής τους δαπάνης για το 2017 κατά 1.571.000 ευρώ περίπου και οι ανύπαρκτες πιστώσεις για την μισθολογική τους αναβάθμιση από πενταετούς σε μόνιμους ήταν ένα ακόμη καμπανάκι. Η διατήρηση των 4.000 οργανικών θέσεων πυροσβεστών πενταετούς θητείας που αποτυπώνεται ξεκάθαρα μέσα στο υπό ψήφιση σχέδιο Π.Δ. ΅ Για την ίδρυση νέων Π.Υ. και αναδιάρθρωση υφιστάμενων Π.Σ. και Π.Υ. εντός αερολιμένων ¨. δεν έδειχνε καμία πρόθεση μονιμοποίησης των 2.100 εξ αυτών.
Απλά τους ξεγελούσαν ξεδιάντροπα μέχρι την τελευταία στιγμή με πρακτικά μονιμοποίησης και ΅θετικές΅ κυβερνητικές προθέσεις για την διευθέτηση του εργασιακού τους ζητήματος. Ώσπου ήρθε η ώρα του αναμενομένου για τους ψυλλιασμένους παραμυθιού με τον δράκο, βλέπε θεσμούς.
Όλα αυτά όμως ήταν γνωστά από τότε. Για τις σημερινές εξελίξεις προειδοποιούσαν με κάθε τρόπο οι αγωνιστικες δυνάμεις που συσπειρώνονταν στην Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών. Απλά οι συνάδελφοι εργαζόμενοι συμβασιούχοι έπεφταν στις αλλεπάλληλες παγίδες που συνεχώς τους έστηναν, ώσπου να το τελικό αποτέλεσμα. Είκοσι χρόνια κοντά έχασαν πολύτιμο χρόνο. Από τότε έπρεπε να έχουν υιοθετήσει την πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, σε όλο το φάσμα της πολιτικής προστασίας που υποφέρει από τεράστια κενά, χωρίς τις παρελκυστικές παραμέτρους και αποκλεισμούς που σκόπιμα έβαζαν μπροστά τους. ( βλέπε ύψος, ηλικία, στρατολογική ικανότητα, κ.λπ. ).
Αυτή την προοπτική εκφράζει και η πολύ ουσιαστική τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ προσαρμοσμένη πλήρως στις σημερινές συνθήκες. Όσο όμως και αν ο αρμόδιος υπουργός προσπάθησε στην βουλή να την χαρακτηρίσει ως μη εναρμονισμένη με τα αιτήματα των εργαζομένων, οι ίδιοι εργαζόμενοι δηλώσαν δημόσια την πλήρη ικανοποίηση τους για αυτήν.
Μόνη διέξοδος των εργαζομένων στο πυροσβεστικό σώμα συμβασιούχων, πενταετών και μονίμων, ο διαρκής ενωτικός αγώνας με αγωνιστικό προσανατολισμό μέχρι να έρθουν οι απαιτούμενες λύσεις τόσο για το εργασιακά τους προβλήματα όσο και για την εδραίωση ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού πλαισίου για την πυρασφάλειας της χώρας.

Μιχάηλ Μιχάλης
Ανθυποπυραγός Ε.Α. του Π.Σ.

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Ενημέρωση της ΑΔΕΔΥ για το ζήτημα των ΠΠΥ


Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2017

Προς: ΑΔΕΔΥ
Κοιν.: ΠΟΠΥΣΥΠ,
Συνδικαλιστικούς φορείς


Οι περίπου 4.000 Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης προσλήφθηκαν στο Π.Σ. το 2012 με βάση τον ν. 3938 / 2011. Βασική στόχευση του συγκεκριμένου νόμου ήταν η σταδιακή ισχυροποίηση της σχέσης εργασίας των επί πολλά χρόνια υπηρετούντων συμβασιούχων πυροσβεστών και, συνεπακόλουθα, η κατά το περισσότερο ομογενοποίηση του πυροσβεστικού προσωπικού. Για τους συγκεκριμένους λόγους, ο ν. 3938/2011 προέβλεπε ότι μετά το πέρας της πενταετούς θητείας τους, περισσότεροι από τους μισούς Π.Π.Υ. θα εντάσσονταν στο μόνιμο προσωπικό με τον βαθμό του πυροσβέστη.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2017 έληξε η πενταετής θητεία και το σύνολο των Π.Π.Υ. βρέθηκε ξαφνικά στον αέρα, αφού η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν φρόντισε για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών μονιμοποίησης των περίπου 2.100 Π.Π.Υ που πληρούσαν τα κριτήρια του νόμου. Με την εξέλιξη αυτή, πέραν της ξαφνικής εργασιακής ανασφάλειας σε 4.000 εργαζομένους, η Ηγεσία του Υπ. ΠτΠ ουσιαστικά έθεσε εν αμφιβόλλω ολόκληρο το ν. 3938 / 2011, ενώ καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα διαβεβαίωνε τους συνδικαλιστικούς μας εκπροσώπους πως όλα βαίνουν ομαλώς και πως η εφαρμογή του νόμου θα συμβεί κανονικά. «Ξαφνικά», 10 μόλις ημέρες πριν την εκπνοή της θητείας των Π.Π.Υ., η Ηγεσία του Υπουργείου ΠτΠ «ανακάλυψε» πως η μονιμοποίηση των 2100 συναδέλφων δεν είναι εφικτή, λόγω περιορισμών που θέτει το μνημόνιο στις προσλήψεις στο Δημόσιο – περιορισμοί που δεν ισχύουν γενικά για το Πυροσβεστικό Σώμα (υπενθυμίζουμε ότι μόλις 2 χρόνια νωρίτερα το Π.Σ. προσέλαβε 725 ιδιώτες), όπως επίσης δεν ισχύσανε στις αντίστοιχες περιπτώσεις εργαζομένων σε ΕΛ.ΑΣ και στρατό (όπως είναι οι Ειδικοί Φρουροί και οι Επ.Οπ., οι οποίοι το αμέσως προηγούμενο διάστημα μονιμοποιήθηκαν κανονικά). Για τη δημιουργία του συγκεκριμένου προβλήματος υπάρχουν ευθύνες οι οποίες διαχέονται σε βάθος πενταετίας, τις οποίες και επιφυλασσόμαστε να διερευνήσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο.

Για να λύσει το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, η Ηγεσία του Υπ. ΠτΠ έφερε προς ψήφιση στις 16/2 στη Βουλή τροπολογία στον αρχικό νόμο, η οποία προέβλεπε τριετή παράταση της υφιστάμενης θητείας με μια θολή διαδικασία μονιμοποίησης στη λήξη της. Μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας μας (ΠΟΠΥΣΥΠ) οι Π.Π.Υ. απορρίψαμε κατηγορηματικά την τροπολογία, καθότι αυτή:
  • Παρατείνει την εργασιακή μας ομηρία για μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο μάλιστα ξεπερνά την υφιστάμενη κοινοβουλευτική θητεία.
  • Δεν εξασφαλίζει την αυτόματη και χωρίς επιπλέον διοικητικές πράξεις (οι οποίες μπορεί για διάφορους λόγους να μην εκδοθούν, δημιουργώντας ίδιο ακριβώς σκηνικό με αυτό που ζούμε τώρα) μονιμοποίηση των συναδέλφων
  • Εντείνει την ελαστικοποίηση της σχέσης εργασίας μας, εισάγοντας επιπλέον ώρες εργασίας με μειωμένες αποδοχές (όπως ο ν. 4354/2015 ορίζει), ενώ ταυτόχρονα μας εντάσσει και σε καθεστώς μεταθέσεων.
Παρά τις κινητοποιήσεις μας σε όλα τα επίπεδα, η Κυβέρνηση υπερψήφισε τελικώς τη συγκεκριμένη τροπολογία παρουσιάζοντάς την ως τη μόνη δυνατή και δίκαιη λύση, χαϊδεύοντάς μας ταυτόχρονα με θολές υποσχέσεις πως η μονιμοποίηση των συναδέλφων θα πραγματοποιηθεί πολύ πριν την παρέλευση της τριετίας, κι εφόσον κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική και συνίσταται στα παρακάτω:
  • Ο ν. 3938 / 2011 με σαφήνεια προέβλεπε μονιμοποίηση των περ. 2.100 Π.Π.Υ. που πληρούσαν τις προϋποθέσεις που όριζε.
  • Οι λόγοι που παρουσιάστηκαν από την Κυβέρνηση ως ανασταλτικοί για την εφαρμογή του ν 3938 / 2011 στις 9/2/2017 (μνημονιακές δεσμεύσεις) δεν επιλύονται ούτε με την συγκεκριμένη τροπολογία, αφού αυτή προβλέπει μεν «αυτοδίκαιη» μονιμοποίηση αλλά για την κάλυψη των οργανικών θέσεων απαιτεί έκδοση Π.Δ. κι επιπλέον δεν αναφέρεται πουθενά στο κείμενό της η εξαίρεση του συγκεκριμένου προσωπικού από τον «περιορισμό προσλήψεων» λόγω μνημονίου. Επομένως, η τροπολογία απλώς μεταθέτει το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε σήμερα μετά από τρία έτη.
  • Δημιουργεί πολύ χειρότερες εργασιακές συνθήκες για την συγκεκριμένη κατηγορία προσωπικού, εισάγοντας αυξημένα καθήκοντα και ώρες εργασίας, χωρίς όμως να τις αποζημιώνει αντίστοιχα με το μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό, και εντάσσοντας ταυτόχρονα το χαμηλότερα αμειβόμενο προσωπικό του Π.Σ. σε καθεστώς μεταθέσεων.
  • Τέλος, η συγκεκριμένη τροπολογία δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του Π.Σ., αφού αντί να κινείται στην κατεύθυνση της ομογενοποίησης του προσωπικού του, αντιθέτως το διαφοροποιεί ακόμη περισσότερο εισάγωντας μία επιπλέον κατηγορία εργαζομένων, με διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις από τις υφιστάμενες.
Για όλους τους παραπάνω λόγους οι συνδικαλιστικοί μας φορείς, όπως εκφράζονται συλλογικά μέσα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΟΠΥΣΥΠ), απορρίπτουν συλλήβδην την συγκεκριμένη «λύση» και επιμένουν στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας, ακόμη και μέσα στην αντιπυρρική περίοδο.
Διεκδικούμε την άμεση εφαρμογή των οριζόμενων στο ν. 3938 / 2011, με την άμεση και με αναδρομική ισχύ από 9/2/2017 μονιμοποίηση των Π.Π.Υ. που πληρούν τα κριτήρια, και την ανανέωση της θητείας όλων των υπολοίπων μέχρι συνταξιοδοτήσεώς τους.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                       Ο Γεν. Γραμματέας

Γουρδουράκος Γεώργιος         Γιαννάκος Βασίλειος


Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Επερώτηση ΚΚΕ για τους Πυροσβέστες

Σε συνέχεια τγς χθεσινής επαφής του Σωματείου μας με τον κ Κατσώτη στη Βουλή (στα πλαίσια του συλλαλητηρίου), το ΚΚΕ κατέθεσε σήμερα επίκαιρη ερώτηση με όλα τα θέματα που ετέθησαν εχθές.

Ερώτηση:

Πρωτολογία Κατσώτη


Δευτερολογία Κατσώτη


Απάντηση Υπουργού ΠτΠ, Πρωτολογία και Δευτερολογία



Ενημέρωση για το τριήμερο 14-16/2/2017

Συνάδελφοι,

το τριήμερο 14 - 16 Φεβρουαρίου 2017 υπήρξε καθοριστικό για τον κλάδο μας, δυστυχώς με αρνητικά αποτελέσματα. Το Σωματείο μας ήταν παρόν, με ενεργό ρόλο σε όλες τις εξελίξεις. Η καθυστέρηση της παρούσας ενημέρωσης οφείλεται στην ταχύτητα και το πλήθος των δράσεων που έπρεπε να αναληφθουν, οπότε -εν τη εξελίξει των γεγονότων- προτιμήθηκε η απευθείας τηλεφωνική επαφή με τα μέλη μας.

Το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου ο Υπουργός ΠτΠ κ Τόσκας κοινοποίησε στην ΠΟΠΥΣΥΠ το κείμενο τροπολογίας στον ν. 3938/2011 με βάση την οποία σκόπευε να διευθετήσει το ζήτημα της μη μονιμοποίησης 2.100 περίπου ΠΠΥ στις 9/2/2017. Η τροπολογία που παρουσίασε ο Υπουργός είναι η παρακάτω:


Η Ομοσπονδία μας, σε μια κίνηση που μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους, απέρριψε κατηγορηματικά την συγκεκριμένη τροπολογία, για τους εξής λόγους:
  • Παρατείνει την υφιστάμενη ομηρία για μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο μάλιστα ξεπερνά την παρούσα κοινοβουλευτική θητεία.
  • Δεν εξασφαλίζει την αυτόματη μονιμοποίηση των συναδέλφων αφού, παρόλο που προβλέπει την "αυτοδίκαιη" ένταξη στο μόνιμνο προσωπικό, εντούτοις για να συμβεί αυτό προβλέπει την έκδοση επιπλέον διοικητικών πράξεων, οι οποίες μπορεί για διάφορους λόγους να μην εκδοθούν, δημιουργώντας τελικά ίδιο ακριβώς σκηνικό με αυτό που ζούμε τώρα.
  • Εντείνει την ελαστικοποίηση της σχέσης εργασίας μας, εισάγοντας επιπλέον ώρες εργασίας με μειωμένες αποδοχές (όπως ο ν. 4354/2015 ορίζει), ενώ ταυτόχρονα μας αυξάνει τα καθήκοντα και μας εντάσει σε καθεστώς μεταθέσεων.
Παρά την ευνοϊκή εικόνα που παροπυσίασαν κάποια σωματεία εκτός ΠΟΠΥΣΥΠ (και που εν μέρει ακόμη μιλάνε για αύξηση αποδοχών περί τα 250-300€!) η Ομοσπονδία, σε συνεδρίαση στην οποία ήταν παρόν και το Προεδρείο του Σωματείου μας, έγκαιρα αναγνώρισε και επισήμανε τους κινδύνους που η τροπολογία αυτή δημιουργεί για την εργασιακή μας κατάσταση. Άμεσα λοιπόν αποφασίστηκε συλλαλητήριο για την ημέρα ψήφισης της τροπολογίας (16/2) και ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για την διοργάνωσή του και για την πραγματοποίηση σειράς επαφών ώστε να ανατραπεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός. Το προεδρείο του Σωματείου μας συμμετείχε σε πλήθος δράσεων της ΠΟΠΥΣΥΠ τις ημέρες αυτές, με αποκορύφωμα το συλλαήτήριο της 16ης Φλεβάρη στη Βουλή. Από τις δράσεις στις οποίες συμμετείχαμε, ενδεικτικά αναφέρουμε τις κάτωθι:
  • 15 Φεβρουαρίου:
    • Νομική Ενημέρωση από τον εργατολόγο Κολλύρη Η. στα γραφεία της ΠΟΠΥΣΥΠ για την ερμηνεία της τροπολογίας και για την κατατεθείσα από τις 14/2 αγωγή περ. 400 συναδέλφων για εφαρμογή του ν 3938/2011.
    • Συνάντηση στη Βουλή με τον Βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ κ Παπαηλιού. 
    • Συνάντηση στα γραφεία της ΠΟΠΥΣΥΠ με τη Βουλευτή Β' Παιραιά του ΣΥΡΙΖΑ κ Κασσιμάτη.
    • Επικοινωνία με την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών για την ενημέρωσή της και την στήριξή της στο συλλαλητήριο της 16ης Φεβρουαρίου.
    • Επικοινωνία με την Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστών για την ενημέρωσή της και την στήριξή της στο συλλαλητήριο της 16ης Φεβρουαρίου.
    • Ενημερώσεις (μέσω ομαδικών sms) προς συναδελφους.
    • Σύνταξη ψηφίσματος - διεκδικητικού πλαισίου για κατάθεση στη Βουλή πριν την ψήφιση της τροπολογίας
  • 16 Φεβρουαρίου:
    • Το Σωματείο μας συμμετείχε ενεργά στο συλλαλητήριο της ΠΟΠΥΣΥΠ, λαμβάνοντας μέρος σε πολλές από τις ομάδες πίεσης που δημιουργήθηκαν, ώστε να συναντηθούν με κυβερνητικούς και κοινοβουλευτικούς παράγοντες.
    • Ο ΓΓ του Σωματείου μας συμμετείχε στην επιτροπή αγώνα η οποία κατέθεσε το παρακάτω ψήφισμα - διεκδικητικό πλαίσιο στη Βουλή εκ μέρους της ΠΟΠΥΣΥΠ:
    • Επιχειρήθηκε συνάντηση με την Υπουργό Διοικ. Ανασυγκρότησης κ Γεροβασίλη, η οποία τελικώς δεν μας δέχθηκε.
    • Συνάντηση στη Βουλή με τον Βουλευτή Β' Αθηνών του ΚΚΕ κ Κατσώτη. Το ΚΚΕ κατέθεσε δική του τροπολογία για την μονιμοποίηση των ΠΠΥ, η οποία εν πολλοίς υιοθετεί το διαχρονικό διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΟΠΥΣΥΠ για εξασφάλιση σταθερής σχέσης εργασίας σε όλους τους εργαζομένους του ΠΣ:

    • Συνάντηση στη Βουλή με τους Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κκ Παπαθεοδώρου και Χριστοφιλοπούλου, τους οποίους ενημερώσαμε για τις αντιδράσεις μας στην συγκεκριμένη τροπολογία. Από την πλευρά τους οι κκ Βουλευτές μας ενημέρωσαν πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ζητούσε από τον κ Τόσκα παράταση ενός έτους για την εργασία των προς μονιμοποίηση ΠΠΥ και μέχρι τότε πλήρη μονιμοποίησή τους με βάση τα οριζόμενα στο ν. 3938/2011.
    • Συνάντηση στη Βουλή με το επιτελείο της Ένωσης Κεντρώων. Τους ενημερώσαμε για τις θέσεις της Ομοσπονδίας μας και τελικώς δεν υπερψήφισαν (ψήφισαν "Παρών")
Πριν την ψήφιση, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλέκος Φαραντάκης μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από ραντεβού που εξασφάλισε η Βουλευτίς κ Κασσιμάτη. Δεν κατέστη εφικτό να δει τον Πρωθυπουργό, συναντήθηκε ωστόσο με συμβούλους του επιτελείου του οι οποίοι αρκέστηκαν σε γενικόλογους φυσηχασμούς ότι «κυβερνητικη πρόθεση είναι η μονιμοποίηση μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης».

H τροπολογία της Κυβέρνησης υπερψηφίστηκε τελικώς με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Το Ποτάμι. Το οριστικό κείμενο της τροπολογίας είναι διαθέσιμο εδώ (από την ιστοσελίδα της Βουλής). Σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, υπήρξαν οι εξής αλλαγές: οι οργανικές θέσεις που θα καλυφθούν μετά τη μονιμοποίηση δεν χαρακτηρίζονται ως «νέες», ενώ άλλαξε λίγο η διατύπωση που παραπέμπει στον ν 4354/2015 για την αποζημίωση της υπερεργασίας.

Το Σωματείο μας θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τους φορείς που συμπαραστέκονται στον αγώνα μας, τις συνδικαλιστικές ενώσεις μονίμων πυροσβεστών και αποστράτων, αλλά κυρίως τους εκατοντάδες απλούς συναδέλφους (εποχικούς, μόνιμους όλων των βαθμών και ΠΠΥ) που συνέδραμαν εμπράκτως τον αγώνα μας με την φυσική τους παρουσία.

Συνάδελφοι,
Ο αγώνας δεν σταματά εδώ. Θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση.

Επιστολη συμπαράστασης στον Δήμαρχο Πάτρας κ Πελετίδη


Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2017


Κύριε Δήμαρχε

Τόσο εμείς, ως πυροσβέστες, όσο κι εσείς, ως πολιτειακός παράγοντας, έχουμε κοινό σκοπό στη δράση μας: τον άνθρωπο και την ευημερία του. Τα λειτουργήματά μας κατεξοχήν αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο «όχι ως μέσο, αλλά ως αυτοσκοπό». Οι αγώνες μας προς την κατεύθυνση αυτή, αν και φαινομενικά δεν ταυτίζονται, είναι ωστόσο παράλληλοι. Συνεπώς, η δικαστική επίθεση της Χρυσής Αυγής απέναντί σας δεν στρέφεται απλώς κατά του προσώπου σας, αλλά επιδιώκει να χτυπήσει ακριβώς αυτή την ηθική στάση, την αντιμετώπιση του ανθρώπου ως αυτοσκοπού.

Κάτι τέτοιο δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση. Διότι εκτός από πυροσβέστες, είμαστε και συνδικαλιστές και η αγωνιστική εμπειρία μάς έχει δείξει ότι αυτοί που βρίσκονται απέναντι από όλους εμάς που προασπίζουμε την ανθρώπινη ηθική υπόσταση (είτε μέσω των αγώνων για εργασιακά δικαιώματα, είτε μέσω των αγώνων για καλύτερη καθημερινότητα) κρύβονται ενίοτε πίσω από διαφορετικά προσωπεία, η στόχευση ωστόσο παραμένει σταθερή: να αποτραπούν οι νίκες που θα εντυπώσουν στην συλλογική σκέψη ότι ο κόσμος μπορεί να πραγματωθεί κάτω από μια διαφορετική οπτική, η οποία βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Και τα όργανα του φασισμού, όπως τα ψευδοπατριωτικά φασιστάρια της Χρυσής Αυγής και των υποστηρικτών της, ιστορικά έχουν αποδείξει ότι αποτελούν την τελευταία, ασυγκάλυπτη όψη αυτών των αντιπάλων.

Στεκόμαστε ηθικοί αρωγοί στον αγώνα σας, τόσο εναντίον του φασισμού όσο και υπέρ του ανθρώπου.



Με τιμή
Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας


Γουρδουράκος Γεώργιος              Γιαννάκος Βασίλειος

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Επερώτηση ΚΚΕ για μονιμοποίηση των ΠΠΥ



ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Μονιμοποίηση Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης.


Στις 10 Φλεβάρη 2017 ολοκληρώνεται η Θητεία των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ) που προσελήφθησαν στις 10 Φλεβάρη 2012, σύμφωνα με το νόμο 3938/2011. Στο σχετικό νόμο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Συνιστώνται 4.000 οργανικές επί θητεία θέσεις Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης με αντίστοιχη μείωση οργανικών θέσεων μονίμων πυροσβεστών».

Είναι μεγάλες οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ και της Ν.Δ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια καταργούσαν οργανικές θέσεις μόνιμων στο Πυροσβεστικό Σώμα και τις αντικαθιστούσαν με άλλες ορισμένου χρόνου. Επίσης μεγάλες ευθύνες έχει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που διατήρησε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς της ύπαρξης τριών διαφορετικών εργασιακών σχέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα, με μόνιμους, πενταετούς θητείας και συμβασιούχους πυροσβέστες.

Σήμερα, η κυβέρνηση προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια των πυροσβεστών και να συγκαλύψει τις προθέσεις της, που είναι η διατήρηση του απαράδεκτου καθεστώτος της τριχοτόμησης του προσωπικού, αξιοποίησε πρόσφατα την απόφαση της επιτροπής Δευτεροβαθμίου Συμβουλίου Κρίσεως του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, που έκρινε ποιοι από τους πυροσβέστες Πενταετούς Θητείας πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο Πυροσβεστικό προσωπικό και με έντεχνο τρόπο, την παρουσίασε σα μονιμοποίηση των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης.

Όμως από ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση ούτε να νομιμοποιήσει τους Π.Π.Υ, αλλά ούτε καν να ανανεώσει την πενταετή θητεία τους. Αυτές οι εξελίξεις, θα γεννήσουν νέα τεράστια προβλήματα στο σύνολο των πυροσβεστών. Εγκυμονούν κινδύνους για την πυρασφάλεια της χώρας γενικότερα.

Η ανησυχία των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης είναι έκδηλη. Πληθώρα ανακοινώσεων των ενώσεων και της ομοσπονδίας τους αναδεικνύουν το πρόβλημα και απαιτούν λύση από την κυβέρνηση, με τη μονιμοποίηση των πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης.

 Το Κ.Κ.Ε συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα τους, για να υπάρχουν μόνιμες και σταθερές σχέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα. Απαιτούμε να αυξηθούν οι δαπάνες των πιστώσεων του Κρατικού Προϋπολογισμού και να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, με τη μονιμοποίηση όλων των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και των Συμβασιούχων Πυροσβεστών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
1. Θα βάλει τέλος η κυβέρνηση στις διαφορετικές εργασιακές σχέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα;
2. Θα μονιμοποιήσει τους πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης και τους Συμβασιούχους Πυροσβέστες στο Πυροσβεστικό Σώμα;

Ο βουλευτής
Χρήστος Κατσώτης


Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2017

Συνάδελφοι,

όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως μία μόλις εβδομάδα πριν τη λήξη της πενταετούς θητείας των 4000 Π.Π.Υ. η δημόσια διοίκηση απέχει μακράν από το να έχει ολοκληρώσει τις διεργασίες που απαιτούνται ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή εφαρμογή των προβλεπομένων του Ν.3938/2011. Τα χρονικά πλαίσια είναι ασφυκτικά και η ανάγκη για δράση επείγει. Δεν είναι επομένως του παρόντος η ανάλυση ποιών οι ενέργειες ή παραλείψεις οδήγησαν στη δεδομένη κατάσταση. Το σίγουρο πάντως είναι πως το σκηνικό που διαμορφώνεται ουδεμία σχέση έχει με τη λειτουργία μιας ευνομούμενης δημοκρατίας, κάτι το οποίο δεν δημιουργεί απλώς δυσθεώρητο άγχος επιβίωσης στους 4000 εργαζόμενους Π.Π.Υ. και τις οικογένειές τους που αντιμετωπίζουν πλήρη εργασιακή αβεβαιότητα, αλλά ταυτόχρονα τραυματίζει σοβαρά την εμπιστοσύνη τους στη λειτουργία των διοικητικών θεσμών σε επίπεδο πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του ΠΣ.

Το Σωματείο μας βρίσκεται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με συνδικαλιστικούς και πολιτικούς φορείς (άλλα πρωτοβάθμια Σωματεία, ΠΟΠΥΣΥΠ, κόμματα, υπηρεσιακούς παράγοντες κ.ά.), έχοντας ωστόσο επιλέξει την τακτική της ψύχραιμης ενημέρωσης αν και όποτε αυτό κρίνεται πως συμβάλει στην επίτευξη των αντικειμενικών μας στόχων.

Υπό το βάρος των εξελίξεων, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3/2/2017 συνάντηση του Προεδρείου του Σωματείου μας με το τμήμα σωμάτων ασφαλείας του ΚΚΕ, στην οποία αναπτύχθηκε εξαιρετικά γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος για τα τεκταινόμενα και για τις δυνατότητες συνδικαλιστικής ανατροπής της πορείας που προδιαγράφεται. Από την πλευρά του ΚΚΕ μας αναλύθηκε η εικόνα που υπάρχει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για το ζήτημα της εφαρμογής του Ν.3938/2011, καθώς και η εκτίμηση του Κόμματος για την πιθανή έκβαση της διαδικασίας. Η εικόνα που μας παρουσιάστηκε ήταν πως το σημερινό σκηνικό είναι αποτέλεσμα νομοθετημάτων, πράξεων και ενεργειών που εντάσσονται σε μια συγκροτημένη προσπάθεια ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων εντός του ΠΣ με ταυτόχρονη τρομοκράτηση των εργαζομένων υπό την τακτική του «μαστίγιου και του καρότου». Το σενάριο που ανακινούν κυβερνητικοί κύκλοι ως λύση του ζητήματός μας με μερική ανανέωση θητείας και σταδιακή μονιμοποίηση όσων πληρούν τα κριτήρια, αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη του ανωτέρω.
Το ΚΚΕ είναι απόλυτα αλληλέγγυο προς τον κλάδο μας, δηλώνοντας πως θα στηρίξει αγωνιστικά την όποια δράση αποφασίσει ο κλάδος μας καθώς θεωρεί πως, παρά το διαγραφόμενο αρνητικό πλαίσιο, υπάρχει δυνατότητα ανατροπής μέσα από την αποφασιστική αγωνιστική δράση των εργαζομένων.

Το Σωματείο μας καλεί τους συναδέλφους να βρίσκονται σε απόλυτη αγωνιστική ετοιμότητα και να ενημερώνονται απευθείας από το ΔΣ για τις τελευταίες εξελίξεις. Η προσεχής εβδομάδα θα είναι πυκνή εξελίξεων.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γεν. Γραμματέας

Γουρδουράκος Γεώργιος                                            Γιαννάκος Βασίλειος