Για να είμαστε στο κέντρο των Αποφάσεων.

Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Ενημέρωση μελών

Συνάδελφοι,

Η προχθεσινή ημέρα (Πέμπτη, 10/5/2018) σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για τον κλάδο μας, καθώς με την έκδοση του ΠΔ που απονέμει τον βαθμό του πυροσβέστη στους περ. 2100 συναδέλφους ολοκληρώθηκε η διαδικασία ένταξής τους στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό. Πρόκειται για μια μονιμοποίηση η οποία άργησε έναν ολόκληρο χρόνο και που αποτελεί το επιστέγασμα ενός αγώνα που πηγαίνει πίσω 15 χρόνια, σηματοδοτώντας αδιαμφισβήτητα μια μεγάλη επιτυχία για τον κλάδο μας. Δεν ήταν ούτε οι "στοχευμένες ενέργειες" μεμονωμένων ατόμων, ούτε η πολιτική βούληση αποκλειστικά που οδήγησαν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αντιθέτως, ήταν η διαρκής πίεση (συνδικαλιστική και νομική) των χιλιάδων συναδέλφων που δημιούργησαν ένα καθεστώς διατήρησης του συγκεκριμένου θέματος ψηλά στα υπό επίλυση προβλήματα, το οποίο και ανάγκασε την επίσπευση των διαδικασιών. Συγχαίρουμε λοιπόν από καρδιάς τους μονιμοποιηθέντες συναδέλφους και τους ευχόμαστε καλή υγεία και ήρεμη υπηρεσιακή σταδιοδρομία.

Την ίδια στιγμή, αποκρούστηκε προσωρινά ο κίνδυνος απώλειας της εργασίας για τους Συμβασιούχους συναδέλφους και, κόντρα σε κάθε σχεδιασμό και πρόβλεψη, θα εργαστούν για έξι μήνες φέτος και του χρόνου. Δεν τρέφουμε ούτε καλλιεργούμε αυταπάτες πως πρόκειται για δίκαιη ή μακροπρόθεσμη λύση στον βιοπορισμό τους. Πρόκειται για μια νίκη καθοριστικής σημασίας σε μια μάχη, η οποία μας επιτρέπει να επανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας ώστε κλαδικά να διεκδικήσουμε κάτι σοβαρότερο για τους συγκεκριμένους συναδέλφους. Αγωνίζεται κανείς με ευνοϊκότερες συνθήκες όταν έχει έστω και εν μέρει λυμένο το ζήτημα της άμεσης επιβίωσής του, παρά όταν έχει βρεθεί στον δρόμο. Στη συγκεκριμένη εξέλιξη υπήρξε καθοριστική η συνεισφορά της Ομοσπονδίας μας, η οποία (μόνη και κόντρα σε αντίθετες επιδιώξεις ορισμένων) κατάφερε να αποκλείσει τη διενέργεια νέου διαγωνισμού και να προωθήσει την εξάμηνη απασχόληση των Συμβασιούχων.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν πως ο κλάδος μας εισέρχεται σε μια περίοδο κομβικής σημασίας, που θα σηματοδοτήσει το πέρασμα σε μια νέα εποχή. Το αν αυτή η εποχή θα είναι καλύτερη ή χειρότερη, εν μέρει βρίσκεται στα χέρια μας. Παρόλο που το ζήτημα της μονιμοποίησης των τριετών ΠΠΥ λύθηκε, παραμένουν ενεργά τόσο το θέμα της πλήρους εργασιακής αποκατάστασης των εναπομείνατων ΠΠΥ (με την ομογενοποίησή τους με το υπόλοιπο πυροσβεστικό προσωπικό και την ανανέωση της θητείας τους μέρι συνταξιοδοτήσεώς τους) όσο και της εργασιακής αποκατάστασης των Συμβασιούχων Συναδέλφων. Ταυτόχρονα, μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στους μονιμοποιηθέντες ΠΠΥ παραμένουν σχετικά θολά, ώστε η μονιμοποίηση αυτή να σημάνει στην πράξη βελτίωση και όχι χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας τους (ζητήματα προϋπηρεσιών, υπηρεσιακής εξέλιξης, μεταθέσεων κλπ). Δεν υπάρχουν λοιπόν συνθήκες που να δικαιολογούν τον εφησυχασμό. Αντιθέτως, μετά την όποια χαρά, οφείλουμε να διατηρήσουμε υψηλή αγωνιστικότητα, ώστε να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία προς όφελος ολόκληρου του κλάδου μας.

Αυτό είναι και το πνεύμα της απόφασης που λάβαμε σε συλλογικό επίπεδο (σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Σωματεία που απαρτίζουν την Ομοσπονδία μας), ώστε να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο αγωνιστικού, διακομματικου, δημοκρατικού και δυναμικού συνδικαλισμού, συνεχίζοντας δηλαδή να εκπροσωπούμε μέσω της ΠΟΠΥΣΥΠ το σύνολο των συναδέλφων, Μονίμων, ΠΠΥ και Συμβασιούχων. Η πολύχρονη εμπειρία που έχει συσσωρεύσει ο κλάδος μας δείχνει πως, από τη στιγμή που όλοι μας ασκούμε το ίδιο έργο στον ίδιο χώρο, τα προβλήματα είναι αναπόφευκτα κοινά για όλους. Οι διαιρέσεις ευνοούν μόνον αυτούς που προσβλέπουν στον έλεγχο του κλάδου μας.

Ως Σωματείο, δεν ξεχνάμε την ιστορία μας και δεν σταματάμε να σκεφτόμαστε τον κάθε συνάδελφο που αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Στην καρδια και στην αγωνιστικότητά μας, παραμένουμε πάντα "Εποχικοί"¨.